Stories & Cases

Nieuwe regels voor online verkopers per 28 mei

Nieuwe strengere regels voor webwinkels, vergelijkingswebsites en online marktplaatsen.


Datum: 19 mei 2022
Geschreven door: Ruud

Bescherming consument
De nieuwe wetgeving die 28 mei voor online verkopers in gaat moet de consument beter beschermen tegen malafide webshops en misleidende verkopers op online marktplaatsen, en is in lijn met de nieuwe Europese richtlijnen. De nieuwe strenge regels zijn onder andere het stoppen van het gebruik van nepreviews en het eerlijk informeren over aanbiedingen.

Echte korting
Eerlijk informeren over aanbiedingen houdt in dat er echte kortingen moeten worden gecommuniceerd. "Een webwinkel die een product of dienst aanprijst via het ‘van-voor’-principe, moet bij de van-prijs de laagste prijs tenminste dertig dagen voorafgaand aan de kortingsperiode is gebruikt melden. Vlak voor een kortingsperiode de prijs van een product of dienst verhogen en die kort verhoogde prijs gebruiken in de van-voor-communicatie, mag dus niet meer."

Echte reviews
Ook moeten online verkopers eerlijke reviews garanderen. Dat mogen dus geen bots of gekochte reviews zijn. "Daarnaast moeten websites duidelijk maken of zij alle positieve én negatieve beoordelingen van een product of dienst behandelen en of getoonde reviews gesponsord zijn."

 De ACM en AFM gaan handhaven, RCC geeft aanbevelingen.

Het hele artikel
Meer weten over deze wijzigingen? Lees het hele verhaal en meer regelgeving op Adformatie.nl


Meer weten over deze regelgeving of advies over jouw webshop?

Kom in contact
Algemene voorwaarden|Privacy verklaring