Stories & Cases

Google's AI-chatbot Bard nu beschikbaar in Nederland

Google gaat de concurrentie aan met ChatGPT

Datum: 14 juli 2023


Google heeft zijn geavanceerde chatbot, genaamd Bard, beschikbaar gemaakt in Nederland. Bard, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, begrijpt opdrachten in het Nederlands en kan zelfs teksten schrijven in het Nederlands. Gebruikers kunnen eenvoudig inloggen met hun Google-account om toegang te krijgen tot deze dienst. Met Bard wil Google de concurrentie aangaan met het populaire ChatGPT van start-up OpenAI. Hoewel dit soort chatprogramma's populair zijn vanwege hun vermogen om een breed scala aan vragen te beantwoorden en logisch klinkende teksten te genereren, zijn ze ook onderwerp van discussie en bezorgdheid.


Privacybescherming

Google benadrukt dat het contact heeft gehad met privacytoezichthouders en maatregelen heeft genomen om de gegevens van gebruikers te beschermen. Gezien de gevoeligheid van persoonlijke informatie, is het voor gebruikers belangrijk te weten dat Google zich inzet voor het waarborgen van privacy en de nodige veiligheidsmaatregelen heeft genomen.


Uitbreiding naar Nederland

Bard werd enkele maanden geleden voor het eerst geactiveerd voor geselecteerde gebruikers in de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ. Nu is de chatbot ook beschikbaar in Nederland, waarmee Google zijn gebruikersbasis vergroot en de Nederlandse taal ondersteunt. Dit betekent dat Nederlandse gebruikers kunnen profiteren van de mogelijkheden van Bard, inclusief het stellen van vragen en het genereren van teksten.


Concurrentie met ChatGPT

Met de introductie van Bard wil Google concurreren met het populaire ChatGPT van OpenAI. Beide chatbots kunnen vragen beantwoorden en teksten genereren die op natuurlijke wijze klinken alsof ze door mensen zijn geschreven. Deze functionaliteit maakt ze aantrekkelijk, maar tegelijkertijd ook omstreden vanwege de mogelijke impact op privacy en betrouwbaarheid.


Effect op Google zoeken en SEO

Bard maakt gebruik van meerdere bronnen om antwoorden te bieden die verschillende perspectieven belichten. In tegenstelling tot ChatGPT worden de bronnen van de antwoorden bij Bard weergegeven, waardoor gebruikers direct toegang hebben tot de gebruikte informatie. De introductie van Google Bard vermindert de noodzaak voor gebruikers om zelf door verschillende bronnen te bladeren om tot een goed onderbouwd antwoord te komen. Dit kan leiden tot minder tijd besteed aan browsen en gebruikers kunnen direct gerichter gaan zoeken. Dit sluit aan bij de trend van Google om steeds meer antwoorden direct beschikbaar te maken op de zoekresultatenpagina (zero-click results).


Voor SEO heeft Google Bard waarschijnlijk als gevolg dat er minder verkeer naar informatieve pagina's op websites komt, omdat Bard al direct antwoorden aan de gebruikers geeft. Desondanks blijven deze pagina's belangrijk voor zichtbaarheid, aangezien ze kunnen worden gebruikt als bronvermelding door Bard, waardoor een website zich kan positioneren als betrouwbare specialist binnen een vakgebied.


De impact van Google Bard op het zoeklandschap is nog niet volledig duidelijk. Google zal naar verwachting meer informatie delen over Search en AI tijdens een livestream op 8 februari.


Ervaring tot nu toe?

Er zijn enkele aspecten waarin de chatbot nog verbeterd kan worden. Ten eerste heeft Bard soms moeite met begrijpend lezen en begrijpt niet altijd volledig wat er wordt bedoeld. Dit kan leiden tot onnauwkeurige of onvolledige antwoorden. Daarnaast valt op dat Bard soms Engelse uitdrukkingen of zinsconstructies in het Nederlands gebruikt, wat de communicatie onnatuurlijk kan laten klinken. Ten slotte is het belangrijk op te merken dat Bard zich soms te zelfverzekerd opstelt en informatie geeft alsof het feitelijk juist is, terwijl dit niet altijd het geval is. Het is van belang dat gebruikers kritisch blijven en zich bewust zijn van eventuele fouten of verouderde informatie. Verbeteringen op deze gebieden kunnen de gebruikerservaring met Bard aanzienlijk verbeteren.


Bron: Adformatie.nl / Emerce.nl

Meer weten?

Neem contact op.
Algemene voorwaarden|Privacy verklaring